Thursday, January 21, 2010

Skisser

Jeg prøver å tegne og øver meg på rever.10 comments:

t said...

min scifigillande venn, har du sett firely? ronja og jeg holder på nå, det er fantastisk.

h said...

Fine tegninger fra en fin Frøydis.

Frøydis said...

T: Nei, har ikke sett firefly. Jeg hørte rykter om at det var awesome for kvinner å være en "companion"/hore, og da fikk jeg ikke så lyst til å se den. Er den verdt å se likevel?

h: :) Takk til en fin Helene!

t said...

det finnes én hore i serien, en selvstendig næringsdrivende som har sitt eget romskip.hun velger sine kunder med omhu og er godt likt av alle,det er uungåelig, hun er supersympatisk og kommer stadig med visdomsgullkorn.selve yrkesvalget hennes er imidlertid ikke uproblematisk f.eks for kapteinen, som stadig rakker ned på det.denne kvinnen er vakker og mystisk og har innredet romskipet sitt i ekstremt orientalistisk stil. i utgangspunktet finnes det tusen ting å kritisere - hun representerer en type sofistikert urkvinne, er en slags magedanserinnegeisha, men jeg synes det er gjort med en humoristisk vri.i serien florerer det av stereotyper av alle slag, og det er befriende, synes jeg, det meste er svart eller hvitt og det kan man le av.for øvrig er det óg fint er at kapteinen skiller mellom horens yrke og person. det får hun også gjøre selv; hun kan både være betatt av en person (røper ikke hvem) og fortsette sitt arbeid uten moralske kvaler.JA, serien framstiller det som flott når hun kan ta jomfrudommen til en 25-årig, sympatisk mann, men det er ikke bare sexen det handler om, "ritualet rundt og det de snakker om er vel så viktig" - gullkorn som "å ligge med meg gjør deg ikke til en mann" er med på å forherlige horeyrket, men ettersom serien er så karikert føler jeg ikke at den prøver å spre forherligelsen utover sitt univers - altså oppfatter jeg den ikke som en samfunnskommentar. (og prøver den å være det biter det ikke på meg,det blir for far out og komisk)

skal man gjøre en genusanalyse av serien kommer den ellers ikke så verst ut - mekanikeren og nestkommanderende er kvinner (sistnevnte er for øvrig like sterk som kapteinen), f.eks, uten at det gjøres noe poeng ut av det. ellers sliter den med de samme kjønnsissuene som resten av verden.

t said...

og fine rever, det glemte jeg å si!

Frøydis said...

Takk for analyse! Det høres bra ut det der, da. Eier dere den så det går an å låne den?
Det var Caroline som fortalte om companions, og det er omtrent alt jeg vet om firefly (fram til nå). Jeg syns ofte science fiction-filmer/serier objektifiserer kvinner på litt underlige måter. Jamfør Soylent Green hvor de kalles "furniture" og følger med leiligheten, haha :D
Har du forresten sett den nye filmen til Jim Jarmusch, Limits of Control? Så den nettopp på kino. "Hovedkvinnen" var naken hele tida (bortsett fra en gjennomsiktig regnfrakk) og sa bare dumme ting som "Shubert died when he was like 31 or something. At least I think so."
Hvis firefly er som du beskriver tror jeg jeg vil like den ca hundre ganger bedre enn Limits of Control.

Endre said...

Firefly er... ikke en serie som handler om horer. Jeg anbefaler den!

Frøydis said...

Så bra!

Eirin said...

etter jeg så dette innlegget har jeg hatt rever på hjernen. jeg drømmer om dem hver natt, jeg så en forleden, og ser jeg en hund, er det bestandig en rød og reveaktig en. men rever er fine dyr, så det er helt i orden. :)

Frøydis said...

Oj wow. <3