Thursday, July 29, 2010

Morgenbladet: Enkelte vil hevde at bokhandlene bevarer bredden ganske dårlig allerede?
Anne Oterholm: Det stemmer ikke. Det har aldri blitt tilbudt så mange skjønnlitterære titler i butikkene som i dag.

Tusen takk til Oterholm for et par sannhetsord, og med det ber vi Anders T. Andersen gå og legge seg.

5 comments:

Bai said...

Eg er veldig ueinig i dette. Det er eit godt tilbod på titlar som fengar eit breidt publikum, men det er likevel svært mange sjangrar - kanskje særleg lyrikk og litteraturteori, men også romanar av mindre kjende forfattarnamn, som blir pressa ut på sidelinja til fordel for dei store namna.

Frøydis said...

Hei Bai
Jeg er fullstendig enig med deg i at det er et en overvekt av lett litteratur som fenger massene i bokhandlene. De kommer i stabler, ser generiske ut og selges til folk som vil ha det. Men det er på torgene forrerst i bokhandelen. Om man går litt lenger inn (eller også kikker litt nøyere mellom stablene på torgene) er det faktisk ganske mange gode bøker der, tatt inn av de som jobber i bokhandelen ut i fra hva de er interessert i, har hørt om, har lest – og hva de tror de kan selge. For det er butikk vi driver med, ikke ønsketenkning. Jeg skulle mye heller gått inn i Shakespeare and company og kjøpt bøker enn på Ark Oslo S som ikke engang har vegger, men jeg har funnet meg noen riktig gode bøker der også, bl.a. Herta Müller (før hun vant Nobelprisen), Boris Vian, Kurt Vonnegut og dikt av Charles Bukowski. Til tross for at de knapt har plass til en stol til de som jobber der. Jeg skulle ønske vi kunne hatt større dikthyller, jeg skulle ønske vi kunne slutte å selge andre ting enn bøker, jeg skulle ønske alle bokhandler var som Tronsmo, men å klage på de som står bak disken i bokhandlene for det, slik Andersen gjør, blir bare dumt. Alle jeg kjenner som jobber i bokhandel, meg selv inkludert, gjør så godt vi kan for å fremme bøkene vi liker, bøker vi syns er spennende, bøker vi fant på et loppemarked og skulle ønske flere hadde hørt om. Så sant det er mulig tar vi det inn og anbefaler det, og for hver generiske stabelbok vi selger blir det penger til å ta inn det vi selv har trua på. Det burde vært mulig å gi mer oppmerksomhet, mer publisitet, til ukjente navn, men nok en gang, det bør taes med kjedekontorene ikke oss bak disken. Andersen var bare bitter fordi han ikke fikk så mye oppmerksomhet som han trodde, nå som han endelig hadde gitt ut bok. Det er ikke sånn det virker, man blir ikke berømt når man har gitt ut en bok. Han klagde over at debutantene ble gjemt bort og at alle som jobber i bokhandler er imbisile. Dette er en ganske sterk (og feilaktig) anklage. Vi er vanlige mennesker, noen kan mer enn andre, noen kan mer om engelske bøker, noen kan mer om fagbøker, noen mer om tegneserier. Noen er rett og slett ekstrahjelper. Debutantbøker er ikke en sjanger. I tillegg har det faktisk aldri vært så mye oppmerksomhet rundt debutanter som nå. Jeg kjenner ei som skriver mastergrad på Blindern om akkurat det. Så ja, for å konkludere: Det er mye å klage på i bokhandelbransjen, jeg er helt enig med deg i det, men akkurat Andersens kritikk syns jeg var temmelig usaklig, og jeg stiller meg bak Oterholm ang utvalg, rett og slett fordi det har aldri vært så mange bøker på markedet før. Og bokhandlene (og nettet) er markedet.

Bai said...

"Andersen var bare bitter fordi han ikke fikk så mye oppmerksomhet som han trodde, nå som han endelig hadde gitt ut bok. Det er ikke sånn det virker, man blir ikke berømt når man har gitt ut en bok. Han klagde over at debutantene ble gjemt bort og at alle som jobber i bokhandler er imbisile."

Eg skjønner jo at eg var litt snar til å svare på innlegget ditt, utan å heilt sjekke konteksten. Og viss dette er konteksten, blir kommentaren min heller meiningslaus.

Eg er heilt einig i at dette er urimeleg - nivået på debutantbøker varierer jo, og ein må jo gjere seg fortent til å bli lagt merke til.

Eg hadde akkurat skrive eit innlegg om at eg sakna breidde innafor smalare litteratur i norske bokhandlarar, noko som påverka måten eg las ditt innlegg på.

Frøydis said...

Det er i orden! Det var et godt innlegg også, jeg ville likt om kjedekontorene i bokhandlene tok det du skriver om mer til hjertet.

Bai said...

Takk - Og ja, det er kjedekontora og marknadsavdelingane i forlaga eg ønsker å kritisere. Ikkje dei stakkarane som må stå bak kassa heile dagen.